Naukowcy chcą poprawić stan wody w stawach karpiowych
Zespół pod kierownictwem prof. Małgorzaty Sobczak i prof. Remigiusza Panicza z Katedry Technologii Mięsa Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie prowadzi badania podstawowe nad poznaniem składu ilościowego i jakościowego mikrobiomu wody w gospodarstwie rybackim w Malińcu, należącym do Ińskiego Centrum Rybactwa.
Jak podkreślił w rozmowie z PAP autor badań dr inż. Piotr Eljasik, gospodarstwo to jest wolne od patogenów ryb karpiowatych, "co z kolei daje szansę na stworzenie wzorca mikrobiomu wody w gospodarstwach karpiowych".
"Możemy zobrazować to w ten sposób, że chcielibyśmy zbadać orkiestrę, która harmonijnie gra jakiś utwór, a my chcemy poznać instrumenty, na których gra i to, w jaki sposób tworzy tę harmonię. W naszym przypadku instrumentami są bakterie, które pełnią określoną rolę. Chcemy zobaczyć, jakie bakterie pełnią jakie funkcje – a więc, wracając do obrazu orkiestry, jakie grają nuty – w tym ogólnym składzie mikroflory" – powiedział dr inż. Eljasik.
Dodał, że zespół chce stworzyć w ten sposób podwaliny do wykorzystania mikroorganizmów, aby lepiej zarządzać jakością wody w stawach.
"Gdy znamy konkretny skład mikroflory i zauważymy, że zaczynają się tam pojawiać bakterie patogenne, moglibyśmy wprowadzić np. bakterie komensalne lub probiotyczne – staną się one konkurencją dla patogennych, przez co jakość wody będzie lepsza dla ryb żyjących w gospodarstwie" – wyjaśniał badacz.
Badania – dodał – mogą przekładać się na zachowanie bioróżnorodności w gospodarstwach karpiowych i w rzekach poniżej nich. Badacze mają również nadzieję, że projekt wskaże kierunki adaptacji sektora karpiowego do zmian klimatycznych.
"W dalszych etapach chcemy poszukiwać rozwiązań z nowoczesnymi technologiami takimi, jak teledetekcja czy drony – do lepszego zarządzania jakością wody w stawach karpiowych. Chcielibyśmy też sprawdzić, jak mikrobiom wody przekłada się na mikrobiom jelitowy ryb i jak mikroflora jelitowa wpływa na pracę ich mózgu" – mówił dr inż. Eljasik.
Dodał, że badania te prowadzone będą wkrótce w ramach międzynarodowego projektu SmartAqua4Future (SAFE) finansowanego z mechanizmu Horyzont Europa.
"Jeśli będziemy efektywnie zarządzać jakością wody w odniesieniu do mikrobiomu i pozbędziemy się z niej bakterii wpływających na pogorszenie smaku, to karpie oczywiście będą smaczniejsze" – podsumował badacz.(PAP)
Autorka: Elżbieta Bielecka
emb/ joz/